Talentblog 38 Talent vraagt vakmanschap

TALENT VRAAGT MEESTERSCHAP

Je zit in de flow, dingen lopen vanzelf, je hoeft er niet bij na te denken. Dit is je talent in optima forma. Dé ideale situatie.

Vaak gaat hier veel aan vooraf. Want, ook talent heeft training nodig. Voor een topsporter is dit zo klaar als een klontje: aan een gouden plak is heel wat inspanning voorafgegaan.

Toch leven wij nog vaak met de illusie dat werken vanuit je talent vanzelf zou ‘moeten’ gaan. Dat het je komt aanwaaien. Laat ik je uit die droom helpen: geen talent zonder vakmanschap. En vakmanschap vraagt oefening.

Plezier in bekwaamheid
Vakmanschap gaat over vaardigheden die je talent ondersteunen. Zo ontdekte ik een aantal jaar geleden dat het stellen van scherpe vragen een belangrijk onderdeel van mijn talent is. Ik vond dat ook leuk, zoeken naar de juiste vraag. Een vraag die als een laserstraal de juiste snaar bij mensen raakt en hen gelijk op een ander been zet.

Ik besloot om me hier verder in te bekwamen, simpelweg om een meester te worden in het stellen van scherpe vragen. Om mijn vakmanschap uit te laten groeien tot meesterschap. En daarmee de werking van mijn talent te vergroten.

Zo kun je allerlei vaardigheden die de werking van je talent ondersteunen onder de loep nemen. En jezelf daarin oefenen. Beter leren presenteren? Vergaderingen nog effectiever leiden? Sneller een leuke kolom schrijven, je geheugen verbeteren of haarfijn het talent van een ander aan het licht brengen?

Het kan van alles zijn. Wist je bijvoorbeeld dat Steve Jobs zichzelf ooit getraind heeft in kalligrafie? Gewoon omdat dit hem fascineerde. En jaren later werd dit opeens zichtbaar in het ontwerp van een mooie typografie voor de Mac.

Talenttips
Geef jezelf een beetje uitdaging. Zet je vakmanschap om in meesterschap.

  • Kies een vakmanschap dat je graag tot in de puntjes wil beheersen. Neem vooral iets dat je leuk en interessant vindt, zonder direct de link met je talent te hoeven leggen. Het kan direct nuttig zijn, maar zelfs dat hoeft niet.
  • Train jezelf hierin, verken alle mogelijkheden, laat het je blij maken en prikkelen. Experimenteer ermee in allerlei verschillende situaties. Net zolang tot je het zonder nadenken inzet.
  • En dan later (en dat kan best over een paar jaar zijn) ontdek je wat je talent hieraan heeft.

Veel succes (en plezier)!

Hartelijke groet,

Yvette van Dok
Co-Motion Consult