Talentblog 51 Talent delegeert aan talent

TALENT DELEGEERT AAN TALENT

Sommige mensen werken zich te barsten met wisselend succes. Anderen spelen grootse dingen klaar en lopen er relaxt bij. Hun geheim? Zij laten dingen aan anderen over. Delegeren. Dat klinkt heel simpel, maar… dat is het niet. Talent kan hierbij wel helpen.

 

Neem het voorbeeld van Barbara, directrice van vijf privéscholen in Uganda. Zij maakte overuren in het aansturen van de ruim 250 leerkrachten. Zes dagen per week, 18 uur per dag werken was voor haar heel normaal.

 

Zij wilde dit wel anders, om ook tijd te hebben voor haar eigen kinderen bijvoorbeeld. Maar hoe dan? Delegeren zat er niet in. Want ja, zij wilde dat anderen het werk op haar manier deden. En die perfecte kopie van zichzelf had ze nog niet gevonden…

Het ontdekken van haar eigen talent ‘Moeder’ was een eye-opener. Maar ze ontdekte meer. Namelijk dat anderen ook talent hebben en daarmee dingen op hun eigen manier doen. Sterker nog, dat anderen ‘op hun eigen manier’ veel effectiever zijn dan als ze haar proberen te kopiëren.

 

Het lijkt een open deur, maar dit besef had een enorme impact. Ze leerde vertrouwen op het talent en de eigen werkwijze van anderen. Dat maakte delegeren opeens een stuk gemakkelijker. Binnen een paar maanden werkte ze 8 uur per dag minder en was ze zelfs een week met haar man op vakantie geweest. Dat was al jaren niet gebeurd. ‘En weet je wat?’ zei ze, ‘ik werk zelfs effectiever.’

 

Hoe? Wat!
Over delegeren wordt vaak moeilijk gedaan, maar eigenlijk is het principe heel simpel. Het gaat maar om twee dingen:

  1. Een heldere onderlinge afspraak maken over WAT het resultaat zal zijn van de gedelegeerde taak of project en WANNEER het klaar is.
  2. Vrijheid geven over HOE iemand dit vervolgens gaat doen, in het besef dat bij het talent van de ander ook een eigen werkwijze hoort.

 

Talenttips
Hoe simpel kan het zijn? Maar ‘o wee’, als je even heel eerlijk bent: hoe makkelijk laat je iets aan een ander over? Voor 100%? Vooral als het dan heel anders gaat? Daag jezelf eens uit. Dit kan ook heel goed thuis:

  • Maak een top 5 van energievretende klussen. Klussen die je uitstelt of die je meer energie en tijd kosten dan je zou willen
  • Vraag je bij elke klus af wie die goed zou kunnen doen
  • Kies een klus, en draag die over aan een ander (inclusief ‘wat-wanneer’ afspraak)
  • Geniet van de (tijds)winst die het jou oplevert.

 

Vind je in je Top 5 geen klusje die je aan een ander kan overlaten? Sla dan alarm en ga in alle eerlijkheid bij jezelf te rade waar dit aan ligt…

 

Veel succes!

Hartelijke groet

 

Yvette van Dok
Co-Motion Consult

P.S. Wil je kennis maken met Barbara? Zie haar op dit filmpje.