Talentblog 22 De talentkant van geld
DE TALENTKANT VAN GELD
Geld. Ik maak de balans op na mijn vakantie. Die viel toch iets duurder uit dan gepland. Meteen dient zich de sterfbedvraag aan: ‘Wat zou je in je leven graag anders gedaan hebben?’ Dan zou mijn antwoord zijn: ‘Ik wil me minder zorgen maken over geld.’ En daarin ben ik vast niet de enige. Hoe is jouw relatie met 'poen'?
Het denken over geld heeft me intussen veel opgeleverd. Kennis vooral. Allereerst over de 'energie' van geld. En over de relatie tussen geld en talent. Mijn belangrijkste inzicht is heel simpel: geld heeft - jawel- twee kanten.
Over de energie(vreter)
De ene kant is de energievreter, deze gaat over emoties. Dat is de paniek die toeslaat als je uitgavenstroom ontembaar lijkt te zijn en je inkomsten dit niet bijhouden. Ook kan onzekerheid over de toekomst je vastnagelen aan je huidige werk, terwijl je talent het allang tijd vindt voor wat anders. Zo werkt geld verlammend en vertroebelend: angst belemmert je om te kijken hoe je er financieel voorstaat.
Optellen en aftrekken
Geld heeft ook een talentkant. Deze begint bij de feitelijkheid van geld. Het grote voordeel van geld is namelijk dat je gewoon kunt uitrekenen waar je staat. Inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten, optellen, aftrekken, veel of weinig nullen, wat blijft er over onder de streep? Als je even je emoties parkeert, kun je als een echte boekhouder bekijken hoe je situatie is.
En met helderheid over je situatie, geef je jezelf direct een instrument in handen: je kunt nu besluiten nemen. In veel gevallen lost deze helderheid al een heleboel op. Misschien blijk je zelfs meer speelruimte te hebben dan je dacht. Dat wordt dan een feestje voor je talent.
Kom je tekort? Geen paniek. Eerst even uitrekenen hoe groot het gat precies is: € 6.740,-. Hoe los je dit op? Dit is een duidelijke vraag waar je talent direct mee aan de slag kan. Een bijbaantje? Iemand op kamers nemen? Een goed betaalde opdracht? Of kun je soms ergens bezuinigen?
Talent tip
Zit je echt in de rats zit over geld? Of vermoed je ongekende speelruimte?
Stap 1: Zet je financiële situatie op een rijtje: inkomsten, uitgaven, spaargeld, etc.
Stap 2: Bepaal waar de speelruimte zit.
Stap 3: Kun je deze speelruimte aanwenden voor iets speciaals? Iets waar je talent blij van wordt? Zelfs een kleine impuls is van waarde voor de groei van je talent.
Stap 4: Is er een tekort? Stel exact vast hoeveel en vind een concrete oplossing.
(Stap 5). Moeite met boekhouden? Misschien ken je iemand die dit talent wél heeft en je wil helpen?
Veel succes!
Yvette van Dok