Talentblog 32 Leren: het groeimiddel voor je talent

LEREN: HET GROEIMIDDEL VOOR JE TALENT

Een mens is nooit te oud om te leren. Deze oude wijsheid slaat de spijker op de kop. Want, over je talent ben je nooit uitgeleerd. Sterker nog, voor de groei van je talent is leren cruciaal. 

En dan niet het leren zoals we op school hebben gedaan. Dat was best nuttig, maar gaat helaas over dingen die buiten onszelf liggen. Als afgestudeerde weten we vaak nog steeds niet waar we echt goed in zijn. Ik was 42 toen ik mijn eigen talent pas ontdekte. Dan valt er nog veel te leren…

In deze kerstvakantie las ik het boek van Ralf Knegtmans ‘Agile talent’. Bij dit ‘wendbare talent’ draait het om je snelle leervermogen; de flexibiliteit en veerkracht waarmee je effectief inspeelt op verandering.

Wendbaar talent gaat ook over afleren. Net als over loslaten van vaste patronen en het omzetten van nieuwe kennis in actie. Ofwel, je innovatiekracht in de praktijk. Darwin wist het al: degene die zich het snelst aanpast, overleeft.

Beperkte houdbaarheidsdatum
Vandaag de dag draait het steeds minder om bestaande kennis en ervaring, want die is nu nuttig, maar morgen verouderd. Ons CV wordt bij sollicitaties overgewaardeerd. Dit instrument is te beperkt. Vernieuwingscriteria als talent en leervermogen komen amper aan bod.

Onbekend maakt onbemind? 
Verandering en innovatie vragen het tegenovergestelde. Namelijk: hoe ga je om met het onbekende? Hoe zit het met je vermogen om te leren, over wat je nog niet weet of nog niet kan? Juist híer zit de groei van je talent.

Leren is het “groeimiddel” voor je talent. Leren geeft toegang tot je bron van creativiteit en je eindeloze vermogen om te innoveren en verandering aan te gaan. En het mooie is: leren kan altijd. Op elke leeftijd, in elke situatie. Dus…waar valt er nog wat te leren?

Talenttip 
Om niet te verdwalen in de eindeloze leerruimte van het nieuwe jaar is het goed om je persoonlijke leerwens te formuleren. Dit kan van alles zijn. Als je je leerwens formuleert, vergroot je de kans dat je werkelijk aan de slag gaat met dit onderwerp.

Stap 1: Zie even het komende jaar voor je. Wat wil je leren over jezelf, over je talent? Laat het iets zijn waar je echt zin in hebt, wat je toelacht. Kies iets waar je nieuwsgierig naar bent.
Stap 2: Mocht je meerdere wensen hebben, neem de belangrijkste.
Stap 3: Noteer dit als pop-up in je agenda.
Stap 4: Maak zo nu en dan een notitie over de lessen die je opdoet in de loop van het jaar. Die worden de input voor je reflectie aan het eind van het jaar.

Veel nieuwe inzichten toegewenst!

Yvette van Dok