Talentblog 94 Talent kan ‘doen’ en kan ‘zijn’

TALENT KAN 'DOEN' EN KAN 'ZIJN'

 

Bij sommige mensen is hun talent overduidelijk. Glashelder voor henzelf en zeer herkenbaar voor de buitenwereld. Bij anderen is het talent minder zichtbaar en moeilijker te ontdekken. Hoe dat komt? Talent heeft veel kwaliteiten. Ik belicht er twee die duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn.

 

1. Talent 'doet'
Er zijn talenten met een expressieve doe-kwaliteit. Die spat er aan alle kanten vanaf en is gemakkelijk herkenbaar voor iedereen. Zo is René een geweldige ‘enthousiasmeerder’. Hij krijgt echt iedereen mee met zijn aanstekelijke verhalen.
Vincent is een ‘openingenmaker’. Heel subtiel of juist met een stevige impuls uit een onverwachte hoek, weet hij mensen op een nieuw spoor te zetten. Mijn eigen talent ‘mensen in beweging zetten’ is ook gericht op het mobiliseren van anderen. Geen actie, geen resultaat.

 

2. Talent 'is'
Talent kan zich ook op een heel andere manier uiten. Juist zonder actie. Iemand bepaalt de sfeer door aanwezig te zijn. Dit zijn de talenten met een sterke zijns-kwaliteit. Zo heet het talent van Lidwien ‘compassie’. Als je met haar bent dan voel je het gelijk: ‘zij begrijpt mij’. Maar wat ze daarvoor doet? Dat is een soort raadsel voor de buitenstaander.
Anita’s talent is ‘vrede’. Dat komt goed van pas bij haar werk in de vrouwengevangenissen in Peru. Ook in haar geval is het moeilijk om te duiden wat ze doet. Haar aanwezigheid roept dit op. Als een golflengte die je wel voelt, maar niet ziet.

 

Stille kracht
Vaak is het moeilijk voor mensen om die zijns-kwaliteit te herkennen. Mensen denken zelfs dat ze geen talent hebben. En ook al herkennen ze het wel, dan staan ze niet stil bij de kracht ervan. Een talent als ‘rust’ bijvoorbeeld, wat kun je daar nu mee?
Onderschat het niet. Het is juist de kracht van die onderstroom die mensen kan raken, dwars door de hectiek van onze dagelijkse beslommeringen heen.

 

Talenttips
Het is de moeite waard om de zijns-kwaliteit van je eigen talent te leren kennen. Dit geldt ook voor de doeners: ook jouw talent heeft een zijns-kwaliteit. Een onzichtbare kracht die op een andere manier merkbaar is. Dit gaat als volgt:

  • Neem een week de tijd voor wat experimenten in het talentvol ‘zijn’
  • Ga na wanneer je mensen raakt door ‘niets’ te doen; val stil, kijk iemand aan zonder woorden, laat dingen gebeuren zonder commentaar of bijsturing, etc.
  • Kijk wat er gebeurt met de ander en voel wat het doet met jezelf
  • Bepaal aan het eind van de week wat precies de zijns-kwaliteit van je eigen talent is.

 

Veel succes!

Hartelijke groet
Yvette van Dok

Co-Motion Consult