Talentblog 53 Talent is boos

TALENT IS BOOS

Boos zijn heeft vaak zo’n negatieve klank. Het mag niet. Het is niet gepast. Met als gevolg dat je je boosheid onderdrukt. Totdat je op een gegeven moment ontploft. Of - het andere extreem - je blijft inhouden totdat je als een dood vogeltje op de bank zit.

 

Doodzonde! Want boosheid is kostbare energie. Het is een signaal voor jezelf dat je talent in de knel zit. En tegelijk geeft het je de kracht om verandering te brengen in de situatie. Vergelijk het met een ballon die in de knel komt. Er ontstaat meer druk en dan veert het lekker terug. Het gevaar is natuurlijk dat je te lang wacht en dan plotseling te hard drukt. Want dan knalt het. Ballon kapot. En heeft dat effect? Meestal niet. Je bent je energie kwijt en er is niks veranderd.

 

BAM!
Zo overkwam het Jan. Hij werkte al jaren met hart en ziel voor dezelfde organisatie. Tot de komst van een nieuwe leidinggevende. Zijn mening telde opeens niet meer. Zijn ideeën werden niet gehoord. En zijn bezwaren over dingen die misgingen werden op ongrijpbare manier ontkracht.

 

Hij werd er gek van! Jan wilde het anders, maar kreeg nergens grip op. Tot hij tijdens een teamvergadering uit elkaar barstte van woede, met zijn vuist op tafel sloeg en al zijn frustratie eruit gooide. Het jammerlijke effect was alleen dat hij toen helemaal niet meer serieus werd genomen.

 

Besluit
Deze woedeaanval was voor Jan wel een signaal. En ook de laatste druppel in die overvolle emmer. Zo kende hij zichzelf helemaal niet en zo wilde hij ook niet zijn. Tijd voor een besluit. Blijven in machteloosheid? Nee, dat niet. Dan liever opstappen. Met bloedend hart, dat zeker. Maar wél met een krachtig gevoel en in de volle overtuiging dat dit voor de ontplooiing van zijn eigen talent beter was.

 

Talenttips
Neem je boosheid serieus. Ook als het een kleine irritatie is die zich herhaalt. Boosheid is een belangrijk signaal: er klopt iets niet. En het geeft energie om er iets aan te doen. De kunst is om de energie van je boosheid constructief in te zetten. Dit kan het beste vóórdat je je kook- of vriespunt hebt bereikt. Oefen jezelf in het nemen van de volgende stappen:

 

Stap 1. Neem iets waar je je regelmatig aan ergert (ook iets huishoudelijks telt)
Stap 2. Doorvoel waar de angel zit en geef hier woorden aan
Stap 3. Kies een geschikt moment om dit aan de ander voor te leggen
Stap 4. Kom tot een afspraak over de verandering (hoe klein ook).

 

Dit kun je op verschillende manieren uitproberen. En helpt dit allemaal niet? Dan kun je alsnog een besluit nemen over een alternatieve stap.

 

Veel succes!

Hartelijke groet

Yvette van Dok
Co-Motion Consult